OBJEV VŠE O SVÉM LOMNICKÉM

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Náš BLOGMáme vlastního sládka!

21. 5. 20170

Zvládli jsme další úkol za splněním našeho snu. Máme vlastního sládka a máme radost!

Abyste totiž mohli vařit pivo ve vlastním a prodávat ho dalším lidem, potřebujete splnit spoustu předpisů a nařízení. Jedním z těch nařízení je, že musíte mít jako firma živnostenské oprávnění na obor pivovarnictví a sladovnictví, prostě osobu odborně způsobilou. Znamená to, že si buď najmete člověka, který má vystudovanou nějakou patřičnou potravinářskou školu se zaměřením na pivovarnictví a sladovnictví, nebo šest let pracoval na pozici sládek v nějakém pivovaru a nebo… si někdo z vašeho týmu udělá rekvalifikační kurz. Je úplně jedno zda chcete vařit v malém jako koníček, nebo ve velkém. Prostě někoho takového musíte v týmu mít.

Tyhle kurzy se dělají zatím jen na dvou místech v ČR. V Praze a v Zámeckém pivovaru Frýdlant. Časem se plánujeme oficiálně vzdělávat v tomto směru všichni z týmu, ale teď na začátek je potřeba mít s certifikátem alespoň jednoho z nás:

Tímto vám slavnostně oznamujeme, že prvním sládkem z našeho týmu se stal v neděli 21.5.2017 Mirek Vaníček!

Míra sládek

Tohle je závěrečné foto absolventů kurzu, Míra je vedle sládka Pavla Palouše:

18527699_10213678397256846_1038345699685978652_n

Do Frýdlantu jsme ho vyslali 20. února a vrátil se nám (a své rodině) až teď:) No teda u toho normálně jezdil do práce, občas i za rodinou, nebo čerpal dovolenou. Ale byl to masakr. Celkem to zabralo 120 hodin teorie a 180 hodin praxe. Hodně věcí Míra znal už předem, ale přeci jen žádný učený z nebe nespadl.

Teoretická část se skládala z: Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci; Hygiena potravin;  Potravinářská chemie; Historie pivovarnictví;  Právní předpisy; Moderní pivovarská zařízení; Typy piv;  Slady a jejich skladování; Šrotování sladu a vyhodnocování; Vystírání;  Technologie rmutování; Scezování a vyslazování;  Chmely, úprava chmele a chmelovar; Zchlazování; Kvasný proces; Zrání; Filtrace, pasterizace; Skladování a stáčení; Receptury.

Praxe zahrnovala toto: Hygiena provozu; Potravinářská chemie, skladování a použití; Výběr a příprava sladu; Vaření Ale; Vaření světlý ležák; Vaření tmavý ležák; Vaření bavorské pšeničné; Kontrola a údržba při dozrávání; Stáčení piva; Evidence v pivovaru; Údržba pivovarských zařízení; Výčepní zařízení a jeho údržba.

Takže teď už asi chápete, proč jsme si na vaření naší Lomnické 11 vybrali právě Zámecký pivovar. Míra to prostě domluvil a to vaření měl jako součást praxe. Zkrátka dvě mouchy jednou ranou. Během studií tam Míra získal také mnoho kontaktů, takže kdykoli budeme potřebovat poradit či pomoci, máme se na koho obrátit.

Ze začátku jsme měli trochu výčitky, že jsme ho na tři měsíce uvrtali do tohoto kurzu a v podstatě ho tak úplně odřízli od rodiny. Ale jakmile začal posílat zprávy, že právě degustují…, že jezdí po různých pivovarech a opět degustují, nebo, že právě hledají na různých pivech nějaké vady a tedy zase degustují….tak jsme usoudili, že ten kurz je v podstatě takový ráj na zemi:)

Fota z degustací:

16299025_10212568994242464_4828994150138248524_n 1487678876974 16265483_10212574716465516_6458649500444905583_n

Ne, vážně. Za celý tým mu chceme moc poděkovat, protože toho obětoval opravdu dost. Prostě to dal. Dal tomu ten čas na úkor všeho, moc toho nenaspal a to se počítá!

Takže máme v Lomnici po letech prvního sládka a můžete tu radostnou novinu říkat všem!

 

Ahoj a dej Bůh štěstí Lomnickému pivu.

Tým Lomnického piva

 

PS: Pár dalších fotek z kurzu:

 

LP

Pošlete komentář

Váš email nebyl publikován. Povinná pole jsou vyznačená *