Naše aktuální pivaPRAVIDELNĚ PRO VÁS VAŘÍME TATO PIVA a v průběhu roku hned několik speciálů

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/lahev_poduct_foto_etiketa_PNG_lezak_12_rez.png
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/lahev_poduct_foto_etiketa_PNG_apa-14_rez.png
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/lahev_poduct_foto_etiketa_PNG_lezak_11_rez.png
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/lahev_poduct_foto_etiketa_PNG_stout.png

NAŠE PRODUKCE

Aktuálně pro vás vaříme několik druhů piv, přičemž každé z nich má svůj původ v jiné části pivního světa. Všechna naše piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná.
LOMNICKÝ LEŽÁK 11%
Prvním pivem je Lomnický ležák 11 %, který je zástupcem v Čechách nejznámějšího a nejkonzumovanějšího piva.
LOMNICKÁ APA 14%
Druhým pivem, je zástupce z opačného pólu pivního světa, a je jím Lomnická APA 14 %. Toto pivo patří do kategorie svrchně kvašených piv typu ALE, konkrétně American Pale Ale, což je moderní pivní styl vzniklý v USA adaptací původního anglického stylu English Pale Ale.
POLOTMAVÁ DESÍTKA 10%
Třetím pivem je polotmavá desítka. Toto pivo spadá do zákonné katogorie „polotmavé výčepní pivo“. Je stejně jako naše 11 spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované.
SVĚTLÝ LEŽÁK 12%
Čtvrtým pivem je světlý ležák 12%
STOUT
Pátým pivem je stout

LOMNICKÝ LEŽÁK 11%

Je zástupcem v Čechách nejznámějšího a nejkonzumovanějšího piva.

Jedná se o pivo spadající do kategorie ležáků plzeňského typu, je spodně kvašené, uvařené výhradně z českých surovin – z plzeňského a mnichovského sladu z humnové sladovny p. Klusáčka v Kounicích a z žateckého chmele odrůd Rubín, Harmonie a Žatecký poloranný červeňák. Toto pivo se vyznačuje zlatavou barvou, plnou chutí s vyšší avšak příjemnou hořkostí s jemným kořenitě bylinným chmelovým aroma. Díky vyvážené chuti a správnému řízu má toto pivo výbornou pitelnost.

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/IMG_0627-600x-1.jpg
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/IMG_0621-600x.jpg

LOMNICKÁ APA 14%

Zástupce z opačného pólu pivního světa.

Toto pivo patří do kategorie svrchně kvašených piv typu ALE, konkrétně American Pale Ale, což je moderní pivní styl vzniklý v USA adaptací původního anglického stylu English Pale Ale. K uvaření tohoto piva jsme použili pouze zahraniční suroviny, např. slady Pale Ale a Mahagon a také silně aromatické chmely Citra, Cascade a Mandarina. Jedná se o světlý osvěžující a výrazně chmelený ejl s lehčím tělem a výrazným aroma chmelů, připomínající tropické ovoce, zejména citrusy.

POLOTMAVÁ DESÍTKA 10%

Toto pivo spadá do zákonné katogorie „polotmavé výčepní pivo“.

Je stejně jako naše 11 spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované. Při vaření jsme tentokrát použili tři druhy sladu, konkrétně Plzeňský, Mnichovský a CaraAroma, kdy zejména poslední ze jmenovaných sladů má za následek krásnou jantarovou barvu. Chmel jsme pro toto pivo použili samozřejmě žatecký, a to pouze odrůdu Bohemia, kterou jsme přidávali do chmelovaru na třikrát. Protože je použit jen jeden chmel, jde o pivo tzv. Single hop, ve kterém můžete poznávat aroma a chuťový profil právě této jedné odrůdy. Výsledkem našeho snažení je pivo polotmavé barvy (27 EBC), s lehkým nádechem karamelu a toustů ve vůni a chuti, kterou chvíli po napití vystřídá příjemná chmelová hořkost (28 IBU).

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/IMG_0642-600x.jpg
SVĚTLÝ LEŽÁK 12%
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/nase_piva_lezak_12-1.jpg

SVĚTLÝ LEŽÁK 12%

Toto pivo spadá do zákonné katogorie „polotmavé výčepní pivo“.

Je stejně jako naše 11 spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované. Při vaření jsme tentokrát použili tři druhy sladu, konkrétně Plzeňský, Mnichovský a CaraAroma, kdy zejména poslední ze jmenovaných sladů má za následek krásnou jantarovou barvu. Chmel jsme pro toto pivo použili samozřejmě žatecký, a to pouze odrůdu Bohemia, kterou jsme přidávali do chmelovaru na třikrát. Protože je použit jen jeden chmel, jde o pivo tzv. Single hop, ve kterém můžete poznávat aroma a chuťový profil právě této jedné odrůdy. Výsledkem našeho snažení je pivo polotmavé barvy (27 EBC), s lehkým nádechem karamelu a toustů ve vůni a chuti, kterou chvíli po napití vystřídá příjemná chmelová hořkost (28 IBU).

STOUT
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/nase_piva_stout_16-1.png

STOUT 16%

Toto pivo spadá do zákonné katogorie „polotmavé výčepní pivo“.

Je stejně jako naše 11 spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované. Při vaření jsme tentokrát použili tři druhy sladu, konkrétně Plzeňský, Mnichovský a CaraAroma, kdy zejména poslední ze jmenovaných sladů má za následek krásnou jantarovou barvu. Chmel jsme pro toto pivo použili samozřejmě žatecký, a to pouze odrůdu Bohemia, kterou jsme přidávali do chmelovaru na třikrát. Protože je použit jen jeden chmel, jde o pivo tzv. Single hop, ve kterém můžete poznávat aroma a chuťový profil právě této jedné odrůdy. Výsledkem našeho snažení je pivo polotmavé barvy (27 EBC), s lehkým nádechem karamelu a toustů ve vůni a chuti, kterou chvíli po napití vystřídá příjemná chmelová hořkost (28 IBU).

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/sladek-orez-02.png

Lomnické pivoŘEMESLNÝ PIVOVAR

Lomnice nad Popelkou s.r.o.

SládekMiroslav Vaníček

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/vanicek-podpis-web.png
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/pullitr_chmel-1.png
Jedno pivo – pět různých chutíHLADINKA, ŠNYT, NADVAKRÁT, MLÍKO, NEBO ČOCHTAN
To nejsou přezdívky pohádkových bytostí, nebo místních opilců, ale pět způsobů jak můžete načepovat jedno pivo.Správné čepování piva je jednou z nejdůležitějších věcí, aby byl zážitek vašich chuťových buněk co nejintenzivnější. Na toto téma ještě něco určitě napíšeme.Dnes vám prozradíme, jak se těch pět nejčastějších způsobů čepování liší.
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/ikona_nadvakrat.png

NADVAKRÁT

Takhle se čepuje ve většině hospodách. Bohužel. Mnohdy totiž nezůstává u čepování na dvakrát, ale i vícekrát. Pivo tím ztrácí Na své plné chuti, teplotě, sytosti a kvalita pěny se různí. Díky sycení piva pomocí hnacího plynu nemůžeme výčepním tento způsob čepování zazlívat, jelikož způsobem čepování na jeden zátah, získá pivo nadměrné množství hnacího plynu a po napití nadýmá. U tankového piva ztrácí čepování piva nadvakrát smysl a pivo spíše poškozuje.
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/ikona_snyt.png

ŠNYT

Vznikl v dobách kdy výčepní před každým čepováním nového sudu zkoušeli kvalitu piva ve sklepích. Je to fakticky malé pivo v půllitru. Pivo má bohatou pěnu a zároveň si zachovává všechny své nejlepší vlastnosti. Velice oblíbený způsob pití piva u znalců. Obsah piva v půllitru je 0,3l.
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/ikona_cochtan.png

ČOCHTAN

Čepování je přesně opačné, než u Mlíka. Účelem je naplnit sklenici pivem bez pěny a taktéž na jeden zátah. Pivo obsahuje ze všech způsobů nejvíce přírodního CO2. Pivo se zdá být nejsytější, především díky vysokému obsahu přírodního CO2. Nevýhodou tohoto způsobu čepování zůstává fakt, že díky absenci pivní pěny pivo rychleji ztrácí na kvalitě a zvětrává. Takže doporučujeme pití na ex.
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/ikona_hladinka.png

HLADINKA

Jde o stále ještě málo rozšířený styl, ale přitom ten nejsnazší a k pivu nejšetrnější. Zákazník dostává pivo okamžitě, jelikož pivo je načepováno během pár vteřin a to v té nejlepší kvalitě, včetně všech jeho vlastností. Pokud jsou ovšem bezchybně Dodrženy všechny kroky předcházející samotnému načepování piva, jako jsou dokonalé vypláchnutí pivního skla, jeho odmaštění, odkapání přebytečné vody a dodržení správné teploty jak čepovaného piva, tak i skla do kterého pivo čepujeme. Výsledkem je pivo o ideální teplotě 7°C, se správným poměrem krásné krémové pěny.
Tímto slavnostně do světa oznamujeme, že neděle 20.1.2019 zůstane navždy v naší mysli jako den, kdy se nám podařilo obnovit po více než šedesáti letech, pivovarnickou tradici v Lomnici nad Popelkou!

MLÍKO

Čepuje se do předem umyté a především opláchnuté sklenice, mírným škrcením kohoutu. Ať už kohoutu Nostalgie – s klikou ve vodorovné poloze, který je odvozen od původního, staršího modelu, nebo novodobým svislým – pákovým, tzv. Zmrzlinářem. Účelem je naplnit sklenici až po okraj pivní, krémovou až smetanovou pěnou, která je pitelná a plná piva, na první pohled připomínající sklenici mlíka. Odtud její název. Mělo by se pít u výčepu a na jeden zátah – na ex. Takto načepované pivo se zdá být v chuti sladší. Obsah piva v půllitru je 0,3l.
A ještě krátce k samotnému slovu čepování

POUŽÍVAT TERMÍN TOČIT PIVO, NEBO ČEPOVAT PIVO

Samotný termín „čepovat pivo“ pochází z doby, kdy bylo pivo v dubových sudech a tyto sudy měly dřevěnou zátku – tedy čep (z toho období také pochází přísloví „pivo mladé čep vyráží“).

Termín „točit pivo“ nejspíš pochází z devatenáctého století, kdy se do hospod rozšířily tlakostroje, které měly ruční pohon. Točilo se u nich pro natlakování před samotným výdejem piva kovovým kolem. Ale je možné, že je původ ještě starší. Z tohoto slova jsou odvozeny i výrazy jako je výtoč (piva v hospodě) či soutoč (různých piv), které bojovníci proti termínu „točení piva“ běžně používají.

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/pipa_cepovani.jpg

NÁŠ NÁZOR

Za náš tým Lomnického piva vám můžeme říct, že používáme termín čepovat. Ale pokud jste zvyklí na termín „natoč mi jedno“, tak vám určitě budeme rozumět:)

JAK SE VAŘÍ PIVO

JAK JSME PSALI

V této rubrice „Vše o pivu“, budeme pro vás psát články i o samotné technologii výroby piva obecně. Ono totiž existuje nepřeberné množství postupů, vychytávek a technologií, které se u nás a ve světě používají. Momentálně jsme tak v polovině našeho poznávání. Ale v tom základním máme naprosto jasno od začátku.

Jan Pazderský

Ředitel
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/reditel_80x.jpg

BUDEME VAŘIT

Vařit budeme pěkně poctivě, dodržovat tradiční proces výroby, který je pro vaření českých ležáků nejlepší a je prověřen generacemi sládků. A nebudeme spěchat. Od začátku jsme si totiž řekli, že nechceme být pod nějakým tlakem abychom museli tlačit na pilu. Dobré pivo prostě potřebuje svůj čas.

Miroslav Vaníček

Sládek
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/sladek_foto_80.jpg

ČESKÉ LEŽÁKY

Ty naše proslavené české ležáky jsou na světové mapě sice jen kapkou v moři, ale všichni víme, proč je máme tak rádi. Ve světě to určitě taky časem pochopí. Uvidíte! Každopádně základní suroviny se staletí nemění. Je to voda, slad, chmel a kvasnice které pak z toho sladkého nápoje udělají alkohol.

Jan Pazderský

Ředitel
http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/04/reditel_80x.jpg

SCHÉMA PROCESU

Velmi stručně je ten proces takový, že vezmete slad, což je většinou upravený ječmen – v Lomnickém pivovaru jsme kdysi měli přímo humnovou sladovnu – tam se ječmen navlhčil, pár dnů se nechal na humnech klíčit, pak se slad začal sušit, klíčky se odrolily a finálně se dosušilo ve hvozdu.

HUMNOVÁ SLADOVNA

Humnová sladovna v Lomnickém pivovaru byla v této místnosti s klenutým stropem. Zrno se namáčí tak, aby obsahovalo tolik vody, kolik je potřeba ke klíčení (máčení).

MĚDĚNÁ VARNA

Takhle třeba vypadá měděná varna v pivovaru Kocour ve Varnsdorfu (měděné varny jsou obvykle z estetického důvodu a většinou jsou součástí pivnice).

NEREZOVÉ VARNY

Ukázka nerezové varny v blokovém provedení o objemu 2 až 30 hl. z pivovaru Jílovice můžete vidět zde. Funkčnost a kvalita je úplně stejná.

PROCES VAŘENÍ PIVA

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2017/05/ingredients_transparent_02.png

01. RMUTOVÁNÍ

Následuje rmutování, kdy je dílo ohříváno na určité teploty, ve kterých pracují ty správné enzymy. Cílem rmutování je převedení žádoucích složek extraktu varních surovin do roztoku. Základním požadavkem všech rmutovacích postupů je převést do roztoku veškerý škrob i vhodný podíl bílkovin a dalších látek. Při rmutování dochází ke zcukření škrobu na zkvasitelné cukry. Právě zvolené rmutovací schéma mimo jiné ovlivňuje výsledný charakter piva. Pro vaření českého ležáku je našimi předky prověřený dekokční způsob rmutování, kdy dochází k povaření rmutů.

Možná jste už někdy zaznamenali ten termín rmutování. Je to přesně jedno z těch tajemství, které si každý pivovar hlídá. A my to tajemství Lomnického piva známe.

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2017/05/ingredients_transparent_03.png

02. SCEZOVÁNÍ

Když proběhne daný rmutovací proces, tak se celé dílo přečerpá do scezovací kádě, kde se tekutina oddělí od mláta. Tomuto procesu se říká scezování a výsledkem je čirá tekutina – sladina. Speciálně ženám tohle hodně chutná – máme vyzkoušeno. Odpadním produktem je již zmíněné mláto, které může být použito jako krmivo pro zvířata, případně jako přídavek do racionální stravy (obsahuje vlákninu). Každopádně vaši čuníci to budou milovat.

Pak sladinu přivedeme k varu a můžeme postupně přidávat chmel – začíná totiž tzv. chmelovar. Většinou jsou to tři dávky, může se skládat i z různých chmelů (různé odrůdy, různá hořkost) a každá z těch dávek má jiný důvod.

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2017/05/ingredients_transparent_01.png

03. CHMELOVAR

První dávka chmele se většinou dává hned po zavaření sladiny a to na hořkost,tento chmel se vaří nejdéle a proto se zněj vyextrahuje nejvíce obsažených hořkých látek.

Druhá dávka se přidává přibližně v půli chmelovaru na hořkost a aroma. No a poslední třetí dávka, se dává těsně před koncem a tomu pivu dodá nejvíce aromatických látek.

Po chmelovaru již hovoříme o mladině. Pro oddělení zbytků chmele se mladina „roztočí“ ve vířivé kádi a chmelové mláto se usadí na dně ve tvaru kužele.

Po odčerpání z vířivé kádě se mladina ochladí (u spodně kvašených piv více, u svrchně méně) na takovou teplotu, při které budou nejlépe pracovat nejdůležitější pracovníci pivovaru – pivovarské kvasnice.

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/05/rmutovani_lomnicke_pivo.png

04. KVAŠENÍ

Pokud je to tradiční proces výroby spodně kvašených ležáků, tak se tato mladina přečerpá do otevřených kvasných kádí ve spilce, kde se zakvasí pivovarskými kvasnicemi a ty pak požírají ten cukr a mění ho v alkohol. V průběhu hlavního kvašení vzniká na povrchu pěna, která vytváří nádherná „panorámata“. V určitých fázích se tato pěna sbírá – říká se jí deka. Za 7 až 10 dní je hotovo. Máte mladé pivo. Akorát ho ještě musíte nechat dozrát v ležáckých tancích, kde se přirozeně nasytí CO2 a pivo získá ten správný „říz“. Český ležák zraje minimálně 4 až 5 týdnů, u některých speciálů to zabere i měsíce. A je hotovo.

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2017/05/beer_transparent_02.png

05. STÁČENÍ

Stáčíte do sudů, do lahví, nebo jen tak chodíte s přáteli košnout přímo z ležáckého tanku jestli už je ten správný čas. V klasické výrobě piva tedy neděláte pasterizaci a filtraci, takže pijete čistě přírodní čerstvé nekonzervované pivo. Takto neupravované pivo sice vyžaduje speciální skladování (teplota do 8 st.C), nevydrží měsíce či roky jako průmyslově vyráběná piva, ale zato je plné zdraví prospěšných a výživných látek, podle kterých se pivu říkalo tekutý chléb.

http://www.lomnickepivo.cz/wp-content/uploads/2019/05/pivni_tank_lomnicke_pivo.png

06. TANKY CKT

U nás i ve světě se čím dál častěji používá jiný technologický proces. Jsou k tomu potřeba uzavřené Cylindrokonické tanky, tzv. CKT. Celý proces je díky těmto tankům o mnoho jednodušší a hlavně máte plně pod kontrolou kvalitu a sterilní prostředí.

Teď když jsme si prošli celým tím procesem výroby, jste si asi udělali obrázek o tom, co všechno budeme muset vykoumat aby se výsledné dílo podařilo. Ale nebojte, jsme čím dál tím více přesvědčeni, že to dáme!

PIVNÍ STYLY

V našem lomnickém minipivovaru se soustředíme na vaření piva klasickým řemeslným způsobem. Hlavním výstupem by tedy měl být poctivý spodně kvašený ležák, tak jak jsme na něj byli v Lomnici zvyklí.

Vedle toho chceme určitě i experimentovat s různými pivními styly. Svět piva je totiž neuvěřitelně pestrý. Velmi nás láká mít tu možnost si občas zkusit něco nového, nepoznaného.

V této rubrice „Vše o pivu“ bychom vám tedy chtěli představovat různé přístupy k vaření piva u nás a ve světě tak abyste s námi byli na stejné vlně. Abyste chápali o co se snažíme a abyste nám mohli dávat zpětnou vazbu na to naše snažení.

Snad se nám u vás podaří vyvolat hlubší zájem a respekt k pivu a pivní kultuře jako takové.

vareni_piva
46480445_574933276294483_5669647642955612160_o
51088025_610660936055050_1117018172172533760_o
27858099_412771435844002_1234258176423644791_n
50110047_601971270257350_7642652535227940864_o
50221173_601971483590662_7141572938620207104_o
27994693_742117095978505_1126143215_n
47683841_584219812032496_1999339926629384192_o
26219486_397118614075951_178745702286014974_n
51014035_610703089384168_4625885618394628096_o

PIVNÍ MAPA

Na této mapě, kterou vytvořili milovníci piva z webu pivnirecenze.cz , se můžete podívat na celou řadu světových pivních stylů (a také na spoustu dalších užitečných informací):

LOMNICKÝ PIVOVAR

Odebírat měsíční newsletter