OBJEV VŠE O SVÉM LOMNICKÉM

Vše o pivuJedno pivo – pět různých chutí

2. 11. 20160

Hladinka, šnyt, nadvakrát, mlíko, nebo čochtan. To nejsou přezdívky pohádkových bytostí, nebo místních opilců, ale pět způsobů jak můžete načepovat jedno pivo.

Správné čepování piva je jednou z nejdůležitějších věcí, aby byl zážitek vašich chuťových buněk co nejintenzivnější. Na toto téma ještě něco určitě napíšeme.

Dnes vám prozradíme, jak se těch pět nejčastějších způsobů čepování liší.

druhy-cepovanych-piv

NADVAKRÁT – takhle se čepuje ve většině hospodách. Bohužel. Mnohdy totiž nezůstává u čepování na dvakrát, ale i vícekrát. Pivo tím ztrácí na své plné chuti, teplotě, sytosti a kvalita pěny se různí. Díky sycení piva pomocí hnacího plynu nemůžeme výčepním tento způsob čepování zazlívat, jelikož způsobem čepování na jeden zátah, získá pivo nadměrné množství hnacího plynu a po napití nadýmá. U tankového piva ztrácí čepování piva nadvakrát smysl a pivo spíše poškozuje.

HLADINKA – jde o stále ještě málo rozšířený styl, ale přitom ten nejsnazší a k pivu nejšetrnější. Zákazník dostává pivo okamžitě, jelikož pivo je načepováno během pár vteřin a to v té nejlepší kvalitě, včetně všech jeho vlastností. Pokud jsou ovšem bezchybně dodrženy všechny kroky předcházející samotnému načepování piva, jako jsou dokonalé vypláchnutí pivního skla, jeho odmaštění, odkapání přebytečné vody a dodržení správné teploty jak čepovaného piva, tak i skla do kterého pivo čepujeme. Výsledkem je pivo o ideální teplotě 7°C, se správným poměrem krásné krémové pěny.

ŠNYT – vznikl v dobách kdy výčepní před každým čepováním nového sudu zkoušeli kvalitu piva ve sklepích. Je to fakticky malé pivo v půllitru. Pivo má bohatou pěnu a zároveň si zachovává všechny své nejlepší vlastnosti. Velice oblíbený způsob pití piva u znalců. Obsah piva v půllitru je 0,3l.

MLÍKO – čepuje se do předem umyté a především opláchnuté sklenice, mírným škrcením kohoutu. Ať už kohoutu Nostalgie – s klikou ve vodorovné poloze, který je odvozen od původního, staršího modelu, nebo novodobým svislým – pákovým, tzv. Zmrzlinářem. Účelem je naplnit sklenici až po okraj pivní, krémovou až smetanovou pěnou, která je pitelná a plná piva, na první pohled připomínající sklenici mlíka. Odtud její název. Mělo by se pít u výčepu a na jeden zátah – na ex. Takto načepované pivo se zdá být v chuti sladší. Obsah piva v půllitru je 0,3l.

ČOCHTAN –  čepování je přesně opačné, než u Mlíka. Účelem je naplnit sklenici pivem bez pěny a taktéž na jeden zátah. Pivo obsahuje ze všech způsobů nejvíce přírodního CO2. Pivo se zdá být nejsytější, především díky vysokému obsahu přírodního CO2. Nevýhodou tohoto způsobu čepování zůstává fakt, že díky absenci pivní pěny pivo rychleji ztrácí na kvalitě a zvětrává. Takže doporučujeme pití na ex.

 

A ještě krátce k samotnému slovu čepování. Někde určitě narazíte na diskuzi, zda se má používat termín točit pivo, nebo čepovat pivo.

Samotný termín „čepovat pivo“ pochází z doby, kdy bylo pivo v dubových sudech a tyto sudy měly dřevěnou zátku – tedy čep (z toho období také pochází přísloví „pivo mladé čep vyráží“).

Termín „točit pivo“ nejspíš pochází z devatenáctého století, kdy se do hospod rozšířily tlakostroje, které měly ruční pohon. Točilo se u nich pro natlakování před samotným výdejem piva kovovým kolem. Ale je možné, že je původ ještě starší. Z tohoto slova jsou odvozeny i výrazy jako je výtoč (piva v hospodě) či soutoč (různých piv), které bojovníci proti termínu „točení piva“ běžně používají.

Za náš tým Lomnického piva vám můžeme říct, že používáme termín čepovat. Ale pokud jste zvyklí na termín „natoč mi jedno“, tak vám určitě budeme rozumět:)

LP

Pošlete komentář

Váš email nebyl publikován. Povinná pole jsou vyznačená *