OBJEV VŠE O SVÉM LOMNICKÉM

Náš BLOGExkurze ve Svijanech

10. 4. 20170

Každý v našem regionu už je musel pít. Jsou prostě všude. Svijany jsme v rámci poznávání našeho pivního regionu prostě nemohli vynechat. Jako jeden z mála pivovarů přežil i komunisty, takže startovací pozici v devadesátých letech měli ve Svijanech lepší než ti ostatní (web pivovaru zde). A daří se jim velmi dobře. Přinášíme vám krátkou reportáž z naší návštěvy.

17796837_10154258960917015_8706103489503634536_n

Když pojedete po boleslavské dálnici směrem na Turnov, tak po levé straně určitě nepřehlédnete tohle obří „pivo“. V tomhle macíkovi skladují slad – konkrétně 290tun. Pivovar Svijany už totiž patří k těm větším pivovarům u nás. V loňskem roce (2016) zde uvařili přes 625tis HL piva. Jen pro představu – minipivovary v ČR mají průměrný výstav kolem 900 HL za rok (z minipivovaru se stává malý pivovar při překročení 10tis HL). Například pivovar Bernard uvařil v roce 2016 přes 315tis HL, oproti tomu třeba Plzeňský Prazdroj dělá ročně přes 10mil HL…

Jinými slovy, to co Svijany uvaří za půl dne by v pohodě stačilo na roční produkci průměrného českého minipivovaru. Ale pojďme to zasadit do historického kontextu.

Historie pivovaru sahá do roku 1564 – tedy ve srovnání s naším Lomnickým pivovarem je to docela mlaďoch (1462) – čili jsme měli nějakých 102 let náskok. Ale to už je úplně pryč, není čas plakat nad rozlitým mlékem pivem. Každopádně opět nás spojuje Albrech z Valdštejna. I tento pivovar spadnul pod jeho správu, stejně tak jako Lomnický. Konkrétně v roce 1621, kdy byl popraven na Staromáku protihabsburský odbojník Jáchym Ondřej Šlik (vlastník pivovaru od roku 1602), tak pivovar připadl Valdštejnům, prostě věděli na čí straně stát… Ti ho spravovali až do roku 1814.

A teď jak to celé funguje dnes. Celá produkce je maximálně robotizovaná/automatizovaná. Varnu řídí sada těchto počítačů:

IMG_6627

Gigantická varna má 8 kádí, na jednu várku uvaří 220 HL a obvykle dělají 11 várek za den:

IMG_6625

Mají tam celkem 8 spilek, kde pivo zraje v celkem až 86 kvasných kádí:

IMG_6663

Pivovarské kvasnice mají vlastní – zhruba týden trvá, než si je namnoží. Děje se to zde:

IMG_6653

Po pár dnech ve spilce se pivo přesune do ležáckých tanků. Jsou to tyhle nerezový mazlíci. Každý na 630 HL o délce 14m a šířce cca 2,5m. Mají jich tam celkem 178ks:

IMG_6682

Na stáčecí lince makají tihle roboti. Jeden se jmenuje Hans a druhý Helmut. Linka stočí 230 sudů za hodinu a dokáže nalahvovat 23tis lahví/hod.:

IMG_6690 IMG_6696

Prostě masakr motorovou pilou. Ale ono to při takovéto produkci prostě jinak nelze. Také jsme se dozvěděli, že chmel používají primárně svůj – vlastní chmelnice v Úštěku na Litoměřicku.

Každopádně jsme moc rádi za nahlédnutí pod pokličku a přejeme pivovaru Svijany hodně zdaru a Dej Bůh štěstí!

P.S. Pár prázdných soudků z lomnické Svijanské nápojky vypitých po průměrném lomnickém víkendu je zde:

IMG_6688

Tým Lomnického piva

 

LP

Pošlete komentář

Váš email nebyl publikován. Povinná pole jsou vyznačená *