Tradice vaření piva v Lomnici

Právo vyrábět alkohol, konkrétně vařit pivo a pálit kořalku měla Lomnice už v patnáctém století. Přesně zaznamenána je zmínka z roku 1462, kdy do evidence lomnických objektů přibyl pivovar se sladovnou, vybudovaný pod hrází.

V roce 1590 město zachvátil velký požár, při kterém shořela radnice i velká část domů. Obnova města trvala dlouhých 18 let. Za pomoc při obnově bylo městskou radou postoupeno vařečné právo vrchnosti a v roce 1660 mohl být vystaven nový pivovar s vinopalnou za zámkem.

Vařilo se tam pravidelně 30 krát ročně, vždy po 22 sudech. Všichni poddaní byli povinni odebírat z tohoto panského pivovaru.

V roce 1908 koupila pivovar za 72 000 Korun společnost „Pivovar a sladovna hostinských v Lomnici nad Popelkou“, kterou založili lomničtí hostinští. Mezi lety 1909 – 1914 bylo ročně vyprodukováno až 6 320 hl pivního moku.

Po únorovém puči v roce 1948 došlo nejdříve ke znárodnění pivovaru a firmy. A v roce 1958 úplné uzavření výroby piva. Později byl celý komplex budov využíván pro potřeby JZD, které dokonalo zkázu pivovaru a hlavně tradice úplně. Až stavba supermarketu v prostoru pivovarského dvora umožnila opravit i zbývající budovu samotného pivovaru.