Archiv autora: LP

Červencový zápasník

Ahoj přátelé, pokud si chcete přečíst nejnovější zprávy a „drby“ ohledně piva, lomnického pivovaru a akcí kde jsme byli, tak jste tu správně. Pojďme na to, bude to převážně o fotkách.

1. Vyrazili jsme prezentovat naše pivka na další pěkné akce. V Železnici měli již dvanáctý Muzejní den. No a k tomu mohli lidé degustovat naše pivko a probrat ho s naším sládkem. Jedno foto zde:

muzeum zelez

Tu samou sobotu jsme se přesunuli na Veliš, kde probíhala soutěž ve vaření kotlíkových gulášů. Tak jsme se rovnou přihlásili i do soutěže. Každý z devíti týmů dostal cibule a 3,5kg masa a 3,5hodiny na vaření. Většinou to byli zkušení borci a borkyně z předešlých ročníků. Každý tým měl svoji vlastní strategii – někdo už měl z domu připravené různé základy, u jedněch jsme viděli, že dávají cibuli až po mase (chápete to jako?), někdo rozdával svým soupeřům během vaření vzorky nové polotmavé 10… ale každopádně to byla perfektní akce. Každý z těch gulášů byl úplně jiný. My jsme ho udělali trochu ostřejší, prostě podle nás byl naprosto perektní. Lidi pak dávali své žetony do kalíšků u jednotlivých kotlíků podle toho jak jim to chutnalo. Ke každému vrozku jsme lidem rozdávali na ochutnání také naše pivko. No nevyhráli jsme, ale šesté místo bylo také pěkné. Hlavně do nás lili pořád nějakou kořalku – hlavně tedy paní starostka s manželem, tož to se nedalo odmítnout. Fakt jsme si to užili, pohodový happening! Fotky zde – na první fotce je tradiční vítěz:

gul5 gul3 gul4 gul2 gul1

Tento víkend jsme zajeli za kopec do Hostinného na tradiční pouť Porciunkule. V pátek odpo jsme postavili náš stánek a abychom to nemuseli vystěhovávat na noc, tak jsme rovnou přespali ve spacácích přímo v něm – na náměstí. Prostě romantika jako pras..V sobotu ráno se u nás stavila paní starostka s Albrechtem z Valdštejna a jeho družinou, tak jsme si s nimi připili a pak už jsme celý den bojovali s vedrem. Museli jsme si dokonce odskočit 400m od náměstí do Labe na koupačku (někdo odpočíval mezi sudy – viz foto:). Jinak bylo tam hodně dalších velkých pivovarů – dominovala Nová Paka, trutnovský Krakonoš, nebo Svijany. Naše pivo moc lidí logicky ještě neznalo, ale pozitivní bylo, že když ochutnali tak naprostá většina chodila už jen k nám. Někteří nám dokonce aktivně pomáhali s marketingem na místě:) Také se tam zastavilo dost krajánků, třeba Honza Novotný, který dorazil v dresu Rohozce (wtf?:), nebo lidi co mají v Lomnici příbuzné a ti je na naši přítomnost upozornili…Večer hráli Monkey Business a před půlnocí se náměstí kompletně zaplnilo. Byl totiž tradiční ohňostroj. Po něm lidi ještě pařili, takže jsme domů dorazili asi ve tři ráno.  Fotky zde:

p+ p5 p3 p4 P7

2. Polotmavá desítka. Máme radost, že si našla své zákazníky. I v budoucnu chceme vařit více druhů piva, tak abychom uspokojili co nejvíce z vás. Na etiketu jsme tentokrát dali dalšího neznámého lomničáka s jinou buřinkou a trochu v polostínu…Každopádně už je to nový typ etiket, který perfektně funguje s naší novu etiketovačkou, ze které máme fakt radost.

etiketa

 

Takto teď vypadá naše pivní svatá trojice:

aktualni piva

 

3. Budování pivovaru. Jen ve zkratce k jednotlivým fotkám: vybouchali jsme nová vrata, vyvezli brutálně těžkou pec, vybrourali jsme příčky v chladírně (stálo to nějaký čas na chirugii a devět stehů na ruce – viz krimi foto story), příčku ve varně. Se začišťováním, omítáním atd. nám strašně pomáhá Pavel Neoproud, kterému chceme tímto poděkovat!

Pozvali jsme také hovnocuc, protože nás od malička strašně bavilo pozorovat, jak dokáže vysát i ta největší h…a:). No celkem musel přijet na třikrát – hlásíme tímto, že septik je dokonale prázdný a čisťounký jak lilie. Při vytahování nerez komínu jsme také zjistili, že část střechy je na spadnutí…, takže jsme ji museli vybourat a teď to vypadá, že budeme vařit pod širým nebem…

vrata1

varna3 varna2

dira strecha
chladk drama chadak

4. Lomnické pivo do celého světa! Děkujeme, že nám posíláte fotky s naším pivem v zahraničí! Už jste ho propašovali do Francie, Itálie (Toskánsko), Chorvatska (poloostrov Kamenjak), Německa, U.S.A., Dubaje, do Číny – teď nově Dánsko, Norsko a brzy přibudou díky Milanovi Koudelkovi a Dominice Cermanové další. Z téhle fotky máme také obrovskou radost – kde jinde by mělo být Lomnické pivo než na Lomnickém štítu! 2634 m.nm. Takže Slovensko si již můžeme přímo stylově odškrtnout ze seznamu. Děkujeme Pavel Šochovský a jeho ženě. Všem co jste dovezli a dovezete naši lahev do nové země dáme grátis novou lahev lomnického – stavte se!!!

lomnicky stit

Tož užívejte hezké prázdniny a nezapomeňte, že 12.8. večer se opět ocitneme v roji Perseid tak se koukejte a až uvidíte padající hvězdu, nezapomeňte si přát něco pěkného. My si budeme přát jedno – aby nám to na podzim vyšlo!

Tým lomnického piva

P.S. Pokud budete někdy na chatě pod Boryšovem (Velká Fatra), tak vězte, že čůrání u chaty je přísně trestáno (žen se netýká):

borysov

Červnový zápisník

Ahoj přátelé,

doufáme, že jste řádně oslavili vysvědčení vašich dětí a vnoučat! Pokud to nebylo úplně podle vašich představ, tak vězte, že to bude příště mnohem lepší. Stačí když jim třeba řeknete: „Když se budeš dobře učit, tak jednou můžeš pracovat v lomnickým pivovaru…:“:)

Každopádně pokud si chcete cestou na prázdniny něco přečíst tak jste tady správně. Popíšeme vám jak jsme si užili červen my:

1. Poprvé jsme se zúčastnili pivních slavností Svijanské nápojky. Byla to povedená akce. Sice jsme tam mohli být jen pár hodin, ale naše náhrada – kamarádka Eva – nás zastoupila více než výborně. Dokonce měla speciální triko s naším logem, tak aby rostly tržby. Zde foto – kvůli evropskému nařízení GDPR neuvádíme její jméno a také jí musíme zakrýt oči…:)

E

Další perfektní akce, které jsme se zúčastnili, byl Jičínský Food Festival. Proběhl už počtvrté v zámeckých zahradách a byla to pecka. Lidé stáli fronty na různé hamburgery, bramborové placky, exotické červy, mini dezerty a nebo třeba tuhle mořskou potvoru:

food4 food3 food2 food1 food5

 

První čtyři hodiny jsme se u nás na stánku vůbec nezastavili. A to tam byly ještě tři jiné pivovary. Samozřejmě jsme je všechny degustovali a navázali přátelství. Úzké barterové přátelství jsme navázali třeba se sýrařema co měli stánek vedle (oficiálně Cheese House) – výměnný obchod fungoval skvěle – my jim dávali pivko, oni nám holandské sýry. Další barter probíhal čile s jičínskýma klukama z Café-Café – opět za pivko lahodné dezerty, nebo třeba lahodnou vietnamskou kávu – až budete někdy v Jičíně, rozhodně se u nich stavte.

Každopádně byla to skvěle zorganizovaná akce!

Na fotce výše, můžete vidět nově zrekonstruovaný jičínský Biograf Český ráj. Rekonstrukce se fakt povedla. Zachovali původní architekturu s citem a velmi vkusně. Pecka.

2. Budeme mít své půllitry. Nemohli jsme se rozhodnout mezi dvěma. Vyzvali jsme proto lidi na facebooku, ať nám pomohou vybrat jednoho z těchto dvou. Nakonec hlasovalo neuvěřitelných 877 lidí – vyhrál tento a níže můžete vidět výsledek ankety:

pullitr2 anketa

Jen doufáme, že nebudou z hospod nenápadně mizet jako suvenýry…Budeme je raději i prodávat.

3. Značkujeme naše sudy. Potřebujeme je totiž odlišit od ostatních. Tak jsme vybrali žlutou barvu a růčo fůčo jsme je nabarvili. V červenci na ně ještě nastříkáme i naše logo:

sudy1

4. Uvařili jsme novinku. Tentokrát jsme se rozhodli, že uděláme na léto něco lehkého. Polotmavou desítku. Míra si prostě jednoho dne půjčil ve Frýdlantu malou varnu a bylo vymalováno. Na ochutnávku se můžete těšit ve druhé polovině července. Uděláme zase degustačku na Babyloně. Dáme vědět. Dvě fotky z vaření zde:

varime2 varime1

 

5. Pořídili jsme si etiketovačku. Plnění do lahví je docela náročná práce – přidávat plyn, zátkovat, etiketovat…Hodně by nám to mohla ulehčit tahle etiketovačka. Sice musíme vyrobit nové etikety, ale pak by celý proces měl být rychlejší:

etiketovacka

6. Od 1.7. 2018 nastupuje do pivovaru na plný úvazek ŘEDITEL – SPRÁVCE PIVOVARU a společník v jedné osobě Jan Pazderský. Vyhrál na základě krutopřísného řízení. Bez dvou měsíců přesně 20 let stál u zrodu největšího zaměstnavatele u nás – společnosti Samohýl. Tak velké ambice s naším pivovarem sice nemáme, ale i přesto věříme, že zužitkuje co nejvíce zkušeností, které ve své kariéře načerpal. Jak vypadal správce pivovaru před sto lety a jak dnes, můžete vidět zde:)

Správce lomnického pivovaru

Za celý tým mu přejeme hodně zdaru a radosti z práce!

Dej Bůh štěstí a užijte si prázdniny!

 

Tým Lomnického piva

 

Květnový zápisník

Ahoj přátelé,

máme tu opět několik novinek za květen a začátek června, které si zde s dovolením na našem blogu odložíme, abychom si po letech vzpomněli…

Tak tedy:

1. Začátek května jsme rozjeli ve velkém. Pořídili jsme si totiž dodávku. Říkáme jí „náš mazlík“. Je to asi patnáct let starý Renault, má najeto něco přes 230tis (tedy alespoň to tvrdí tachometr…) a původní majitelé v něm vozili motorky na nějaké závody tak se o něj docela starali. Tak uvidíme, snad dá ještě jednou tolik a nenechá nás ve štychu.

auto2

Už jsme mu udělali údržbu, dali nové pneu a brzdy a v létě na něj nalepíme nějaké samolepky abyste už z dálky až ho uvidíte, dostali chuť na pivko.

Sládek Míra už dlouho někam nevyvezl rodinu, a jelikož předražené karavany jsou pro bohaté lidi bez fantazie, tak vymyslel že otestuje mazlíka i v karavanové verzi a to přímo na jeho vlastní rodině – vyvezl je na tři dny do Krčkovic a úplně v poho – vyspala se celá rodina:

auto1

 

2. Akce Zet. Poprosili jsme pár přátel, aby nám pomohli vyklidit budoucí varnu od bordelu a za to jsme je pozvali na bůček od sládka a pár piv. Kluci si pěkně mákli a ještě jednou jim chceme fakt poděkovat. Pár fotek zde:

uklid5 uklid4 uklid3 uklid2 uklid1

 

bordel

3. Chladírna. Jelikož budeme dělat kompletně nové podlahy ve varně a v chladírně, potřebovali jsme vymyslet, kde budeme skladovat plné sudy přes léto (místnost musí mít cca 9°). A to rychle. Asi jste si také všimli, že léto přišlo už v březnu…Jednou z variant byl nějaký pronajatý chladící kontejner za strašnou dardu, nebo úplně jiný dočasný prostor mimo Lomnici. Nakonec jsme se zamysleli a vymysleli ideální řešení. Nechali jsme přemístit jednu klima jednotku na ten malý domeček a dovnitř jsme zainvestovali do chladícího systému, který pak později použijeme v nové chladírně. Máme z toho radost, funguje to bezvadně:

chladirna2 chladirna4.  Pozemní úpravy. Dali jsme trochu do pořádku pozemek – jednak to tam za těma garážema pěkně smrdělo, protože tam předchozí majitelé vynášeli odpad, trávu nikdo nesekal tak jsme nechali navézt novou zeminu a celé to srovnali a také jsme nechali navézt trochu kamení na zpevnění cest. Díky moc chlapům od Miloslava Mizery!

pozemek4 pozemek3 pozemek2 pozemek5. Vaříme. Domluvili jsme se s pivovarem ve Frýdlantu, že jim budeme pomáhat s vařením – vždycky jeden den v týdnu tam Míra tráví 12 hodin a vaří a vaří a vaří. A hlavně sbírá zkušenosti. A samozřejmě dohlíží na tu naši jedenáctku co tam pravidelně vaříme.

6.  Pořídili jsme si novou stáčečku viz níže. Lahvová piva si můžete zakoupit v restauraci Babylon, nebo ve Svijanské nápojce:

stacecka

7. Vrata do varny. Abychom mohli nastěhovat do varny tanky a technologii, potřebujeme vybourat nová vrata. Tady můžete vidět jednoho stachanovce co to vybourává:)

vrata

8. Stánek na festivaly. Pořídili jsme si stan 3x3m ve kterém budeme obrážet pár letních akcí. Dostali jsme ho i s tím držákem na logo – vypadá přesně jako Pájek:)

stan

9. Den koně. Po roce jsme opět dostali příležitost čepovat naše piva na Dni koně. Byla to super atmosféra a v tom vedru docela makačka a díky moc, že jste se u nás stavili na jedno. Díky moc městu a organizátorovi Josefu Maturovi!

denkone2 denkone

10. Před námi jsou pivní slavnosti Svijanské nápojky (9.6. od 13:00),  Ostrov Art Fest v Semilech (15.6. až 16.6.) a Jičínský Food Festival (23.6.) – tak třeba se s někým z vás uvidíme!

Ahoj!

Tým Lomnického piva

Krčkovice – slaví 50 let táboření s naším pivem

Ahoj přátelé,

tímto vás chceme pozvat na akci, ke které máme citový vztah. V sobotu 26. května se totiž uskuteční oslava 50ti let táboření v našich milovaných Krčkovicích. S radostí na to věnujeme lomnickým sokolům dva sudy naší jedenácky:) Dva z nás jsme totiž na ty tábory pravidelně jezdili, tak víme o čem je řeč.

Je neuvěřitelné, jak se několika lomničákům podařilo v době největší normalizace vybudovat takové zázemí, daleko od šedého komunismu a navíc přímo v samém srdci Českého ráje. Je neuvěřitelné, jak se po celých těch padesát let podařilo zachovat ten duch táboření, založený na principech svobody, přátelství, respektu k druhým, k přírodě, k poznávání okolních krás, ale i sebe samých…  Jak se podařilo dojednat ústupky s komunisty tak, aby byl tábor zachován a principy zůstaly stejné – místo bobříků (dle Foglarových Hochů od Bobří řeky) musely být stužky, občas si táborníci museli vyslechnout přednášku nějakého  soudruha či někoho ze Svazarmu (Svaz pro spolupráci s armádou –  po slovensky Zväzarm:) apod. Ale důležité je, že v každém, kdo si tímto táborem prošel, prostě něco pozitivního do života zůstalo.

Když pak po létech potkáte nějakého táborového souputníka, oslovíte ho jeho táborovou přezdívkou tak to ve vás nutně vyvolá ty krásné vzpomínky a společné zážitky. Krčkovice v sobě prostě mají génia loci.

Je na místě poděkovat nejen zakladatelům, ale i všem těm hlavním vedoucím, vedoucím, kuchařkám, zdravotnicím, hospodářům, kteří během těch padesáti let obětovali svůj volný čas, aby během těch dvou týdnů ukázali dětem jak se chovat k lidem a k přírodě.

Přejeme Krčkovicím do dalších padesáti let vše nej! Trochu jsme k tomu upravili táborový pokřik:

„Krčkovice, Krčkovice – písek, skály, borovice… tábor sokola Lomnice – oslavte tu padesátku, co nejvíce!“

Tým Lomnického piva

Pozvánka zde:

krckovice

 

 

Lomnické pivo v Číně – reportáž

Ahoj přátelé, máme radost – naše pivo se dostalo až do Číny. Hned dvě lahve tam propašoval náš kamarád Zdenda Žoldoš a napsal nám o tom tuhle reportáž. Moc děkujeme, Zdendovi ty dvě lahve budeme samozřejmě kompenzovat a tímto vyhlašujeme dlouhodobou soutěž o dobytí planety – když nám pošlete fotku s lomnickým z nějaké nové země (zbývá jich 205) tak od nás dostanete lahev zdarma – tak hurá do světa. 

Zdendovu reportáž si můžete přečíst zde:

Začátkem dubna jsem byl  vyslán na služební cestu do oblasti Shenzhen v JV Číně poblíž hranice s Hong Kongem. Přislíbil jsem kamarádům pomoci při šíření věhlasu Lomnického piva a do už neúprosně přeplněného kufru narval ještě dvě lahve Lomnického. Připomínám, že to nebylo zadarmo, bylo mi přislíbeno v nově vznikajícím podniku místo ministra zahraničí. Jakmile někdo z vás doveze Lomnické dále než já, okamžitě rezignuji na tuto funkci a předám žezlo. Vzdálenost Praha Hong Kong vzdušnou čarou je 8768km.

První lahev jsme vyžunkli v kanceláři po obědě. U stolu sedí můj šéf (zády), tlumočnice do Čínštiny Tracy  a mistr šicí dílny Lien.

c1

Druhou petku Lomnického jsem si nechal pro vlastní účel, jako vzpomínku na domov, až mi bude smutno. Někdo má plyšáka, fotku, knihu,  já Lomnické😊.

Nejdříve jsem pivko nechal pokochat výhledem z hotelového balkonu.

c2

Pak jsme šli na procházku. Trochu mi v batohu zteplalo, tak jsem musel chladit ve vlnách Pacifiku.

c3

Kvíz na závěr. Kdo rozluští nápis na fotce – čtyři největší Čínské znaky (přibližné znění) bude oceněn jednou lahví lomnického. Mohu prozradit, že se nejedná o propagandu ve stylu „buduj socialismus, posílíš mír“

c4

Autor: Zdeněk Žoldoš

Plnou parou vpřed! Máme prvního zaměstnance.

Ahoj přátelé,

tak jde do tuhého a už není cesty zpět. Pivovar prostě v Lomnici bude!

Ale pěkně popořádku:

1. Máme barák a už ho pomalu zprovozňujeme. Bývalá pekárna/cukrárna byla dva roky zavřená a všechny věci tam zůstaly tak, jakoby se zaměstnanci měli vrátit druhý den do práce – rozdělané cukrovinky, načaté pytle s kakaem, moukou apod. Překvapilo nás, že se tam za tu dobu neobjevili nějací hlodavci. Zatím jsme bez elektřiny, která byla vypnutá, ale každým dnem by nám ČEZ měl dodávky obnovit. Také jsme je požádali o navýšení kapacit aby nám to při vaření nepadalo. Obnovujeme také vodu – v několika částech domu to prostě nějak teče a musíme ty trubky vyměnit. Většinu těch věcí – stolů, přepravek, pecí, nerezových mís apod. musíme přemístit do jiných místností tak, abychom mohli udělat rekonstrukci v té hlavní místnosti, kde budeme vařit. Ty věci nejsou naším majetkem, ale za pár měsíců bychom vám je mohli nabídnout k prodeji. Uvidíme.

2. Na apríla (to nebyl vtip) jsme přijali prvního zaměstnance Míru Vaníčka (a zároveň i našeho parťáka) a to na pozici Vrchní sládek. Míra si odseděl 20 let…na různých pozicích u policie a ve vězeňské správě a byť nám nemohl říkat detaily o své práci, ani s jakými zajímavými lidmi se pravidelně potkával (všichni absolutně nevinní, případně mrtví), tak nějak bylo jasné, že ta práce musí být extrémně, hlavně psychicky, náročná. Klobouk dolů, před všemi co tuto službu pro nás vykonávají!

Míra se tímto krokem chopí naplno svého koníčka – vaření piva. Po létech domácího vaření piva si v loňském roce udělal při práci kurz na sládka a od 1.4. 2018 se mu totálně změnil život. Bude to makačka, ale společně to dáme.

Další zaměstnanec nastoupí 1.7. (vybrali jsme ho na základě krutopřísných kritérií bez výběrového řízení), a pak uvidíme – poptávky budeme dávat na náš facebook.

3. Rekonstrukce. Než nastěhujeme technologii, je potřeba připravit dvě místnosti v pivovaru. Primárně budeme probourávat vrata do varny a kompletně předěláme podlahy – tak aby byly odolné a aby byly vyspádované – každý den totiž protočíme spoustu vody na sanitaci, vypouštění tanků a pod. Zevnějšek budovy zatím letos nebudeme řešit, ale časem to chceme také vyšperkovat.

4. Semily, Jičín – první vlaštovky. Ano, už se nám podařilo dodat první sudy do Semil – hospoda u Námořníka a také od včerejška můžete pravidelně ochutnat v jičínském penzionu Lucie. Máme radost, majitelé obou podniků jsou fajn.

5. APA se vydařila. Takový zájem o tento speciál jsme nečekali, ale už je téměř pryč. V pondělí jsme tak museli v Hořicích uvařit další várku, opět bude na čepu v polovině května. S lahvováním byl problém – poprvé jsme totiž lahvovali do skleněných lahví, ale ten bazmek, který jsme si k tomu vyrobili měl spoustu much a vůbec to nešlo. Než jsme to rozchodili tak jsme udělali jen pár kusů pro nás a pro výherce krajského soutěže psovodů ale pak už nebylo z čeho lahvovat. Pivo došlo… Od půlky května bychom už měli mít obě naše piva pravidelně k dostání v lahvích i u nás v pivovaru (na slovo pekárna tímto zapomeňte – je to pivovar!).

6. Technologie – čile komunikujeme s výrobcem, musel si prohlédnout náš pivovar abychom si upřesnili poslední detaily. Vše už máme odschválené a aktuálně dokončujeme jednání o úvěru.

 

Tak to je krátké shrnutí. Níže přikládáme pár fotek z nových restaurací, z vaření, ukázku té bazmekové stáčečky a foto z naší strategické porady.

Ahoj a dej Bůh štěstí Lomnickému pivu!

 

Lomnické MDŽ s naší APou

Ahoj přátelé. Minule jsme vám popisovali jak a kde jsme uvařili naše nové pivo – Lomnickou APA 14 a teď vám podáme i krátkou zprávu jak jsme ho/ji uvedli na „světový trh“.

Nejdříve jsme museli vytvořit novou etiketu. Jelikož je to pivo tzv. speciál, svrchně kvašené, má vysoké procento extraktu původní mladiny (14%), použili jsme tři druhy chmelů a tři druhy sladů a také dost alkoholu – uvádíme 5,5%, ale reálně to odhadujeme na 6,3…(to se totiž dá reálně zjistit až nějakým rozborem), opět je to pivo nefiltrované a nepasterizované, celkově je hodně navoněné do exotických citrusových chutí a celé je takové jemné…, takže jsme chtěli dát na etiketu prostě nějakou ženu.

Jasně, mohla to být i nějaká konkrétní lomnická žena, ale pak bychom ji asi přivedli do řečí. Přítel či manžel by trochu žárlil, kolegyně v práci by se s ní přestali bavit, při nákupu v Penny by si lidé šuškali „to je ta APA“…No, takže jsme raději vytvořili úplně vymyšlenou lomnickou vyzrálou múzu.

Takto tedy vypadají naše dvě aktuální etikety – ležák 11 a APA 14:

etikety 2

 

No a pátek 9.3. 2018 byl ideální den pro uvedení do světového prodeje. Chtěli jsme tak oslavit mezinárodní den žen, jelikož věříme, že tohle pivko ocení právě i ženy, které do té doby uznávaly jen víno a zelenou:)

Takže v pátek přesně v 19:09 jsme na Babyloně slavnostně narazili malý sud a přes facebook jsme slíbili všem ženám, které dorazí, že od nás dostanou k MDŽ třetinku na ochutnání zdarma. A došlo jich opravdu hodně, protože padnul i druhý sud. Děkujeme! Míra dal všem zájemcům krátkou přednášku o svrchně kvašených pivech typu ALE, o tomto konkrétním stylu APA (american pale ale), o surovninách, postupu vaření atp.

Zde pár fotek:

apa 2 apa 3 apa1 apa4

V tu samou dobu, proběhla také degustace Lomnické APA pod vedením dalších dvou parťáků v jednom autobusu mířícím na lyžařský zájezd do Alp a v jedné malé vesničce, zvané Teplýšovice. Tam měli hasiči a hasičky z SDH také oslavu MDŽ (nazývají to tam jako mezinárodní den žízně… – jiný kraj, jiný mrav). Takže se dá říct, že šlo skutečně o světové zahájení:)

Jinak pivko budeme nabízet i v lahvích (zatím nevratných) někdy v týdnu od 26.3. – primárně v restauraci Babylon. Nebude to v plastu, ale ve skleněné lahvi o objemu 0,75l. Tohle pivo si to prostě zaslouží, byť to cenu prodraží o nějakých 20Kč. Ale rozhodli jsme se nedělat kompromisy.

Také dáváme dohromady plány a projekt na úpravu budovy – budeme muset udělat nové podlahy, trochu něco vybourat a tak. Prostě začne taková pořádná budovatelská práce, ale těšíme se moc.

Tak nám držte palce!

Tým Lomnického piva

Dej Bůh štěstí

 

Naše aktuální piva

Aktuálně pro vás vaříme tři druhy piva, přičemž každé z nich má svůj původ v jiné části pivního světa. Všechna naše piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná.

Prvním pivem je Lomnický ležák 11 %, který je zástupcem v Čechách nejznámějšího a nejkonzumovanějšího piva. Jedná se o pivo spadající do kategorie ležáků plzeňského typu, je spodně kvašené, uvařené výhradně z českých surovin – z plzeňského a mnichovského sladu z humnové sladovny p. Klusáčka v Kounicích a z žateckého chmele odrůd Rubín, Harmonie a Žatecký poloranný červeňák. Toto pivo se vyznačuje zlatavou barvou, plnou chutí s vyšší avšak příjemnou hořkostí s jemným kořenitě bylinným chmelovým aroma. Díky vyvážené chuti a správnému řízu má toto pivo výbornou pitelnost.

etikety 2

Druhým pivem, je zástupce z opačného pólu pivního světa, a je jím Lomnická APA 14 %. Toto pivo patří do kategorie svrchně kvašených piv typu ALE, konkrétně American Pale Ale, což je moderní pivní styl vzniklý v USA adaptací původního anglického stylu English Pale Ale. K uvaření tohoto piva jsme použili pouze zahraniční suroviny, např. slady Pale Ale a Mahagon a také silně aromatické chmely Citra, Cascade a Mandarina. Jedná se o světlý osvěžující a výrazně chmelený ejl s lehčím tělem a výrazným aroma chmelů, připomínající tropické ovoce, zejména citrusy.

Třetím pivem je polotmavá desítka. Toto pivo spadá do zákonné katogorie „polotmavé výčepní pivo“. Je stejně jako naše 11 spodně kvašené, nefiltrované a nepasterizované.

polotmava 10 pozv

Při vaření jsme tentokrát použili tři druhy sladu, konkrétně Plzeňský, Mnichovský a CaraAroma, kdy zejména poslední ze jmenovaných sladů má za následek krásnou jantarovou barvu. Chmel jsme pro toto pivo použili samozřejmě žatecký, a to pouze odrůdu Bohemia, kterou jsme přidávali do chmelovaru na třikrát. Protože je použit jen jeden chmel, jde o pivo tzv. Single hop, ve kterém můžete poznávat aroma a chuťový profil právě této jedné odrůdy. Výsledkem našeho snažení je pivo polotmavé barvy (27 EBC), s lehkým nádechem karamelu a toustů ve vůni a chuti, kterou chvíli po napití vystřídá příjemná chmelová hořkost (28 IBU).

 

Miroslav Vaníček

Sládek Řemeslného pivovaru Lomnice nad Popelkou s.r.o.

Jak jsme uvařili lomnickou APA

Ahoj,

uvařili jsme první naše svrchně kvašené pivo typu ALE ve velkém. Poté, co jsme se začátkem ledna shodli na receptuře a uvařili si u Míry doma malou testovací várku (zmizela nám pod rukama…) – psali jsme zde, jsme se rozhodli, že by to mohlo být další pěkné pivko v nabídce našeho, zatím létajícího pivovaru.

Vařili jsme v novém pivovaru JungBerg v Hořicích. V létě jsme tam byli na exkurzi a tak nějak jsme si padli do noty s majitelem pivovaru Tomášem Jungem. Začali tam vařit v červnu 2017. Pivovar je umístěn v krásném areálu bývalého pivovaru – v té levé části:

IMG_1438

Na ranní šichtu dorazil nejdříve Míra a odpoledne jsme se postupně přidali všichni. S obsluhou varny nám pomáhal sládek Radim Šafařík. Vařili jsme ALE, konkrétně styl APA (American Pale Ale) a na surovinách jsme opravdu nešetřili. Bude to stát za to. Ze sladů jsme tam dali hned tři speciální druhy – jeden se jmenuje „Mahagon“ a další dva si necháme jako výrobní tajmeství, ju? Ale chmely vám můžeme prozradit – povařili jsme celkem tři druhy, konkrétně to byly: Citra, Cascade a Mandarina Bavaria.

Po přeměření nám z toho vyšla pěkná 14tka. Alkohol bychom chtěli udržet v rozumné míře, tak aby byly lomnické aleje stále čisté…, takže nebojte.

S majitelem pivovaru Tomášem Jungem, jsme samozřejmě ochutnali všechny jeho pivka. A musíme říct, že výborný! Naše várka měla v Hořicích pořadové číslo 50! Tož, to jsme trochu museli oslavit:)

IMG_1447

Kolem 7. března plus mínus to půjdeme stáčet a dovezeme do Lomnice. Tak se těšte!

Ahoj.

Tým Lomnického piva

Máme konečně místo pro náš pivovar!

Ahoj přátelé,

před rokem a půl jsme vyhlásili, že obnovíme vaření piva v Lomnici a že sháníme vhodné prostory (článek zde). No, nebylo to tak jednoduché…

V mezičase jsme prolezli deset pivovarů, první z nás si udělal „papíry“ na sládka, vyzkoušeli jsme si vařit ve třech pivovarech a lomnické pivo už je téměř pravidelně k dostání. Byť ještě není vařeno zde. Také jste nás už mohli vidět i na pár pěkných akcích.

Tohle období bylo pro nás extrémně důležité. Ujasnili jsme si totiž co chceme a jak to chceme dělat. To prostě jen tak od stolu nevymyslíte. Prostě jsme sbírali zkušenosti.

S vhodným prostorem pro vaření v Lomnici to byl ale těžký oříšek. Prolezli jsme za tu dobu asi deset vhodných objektů, vymýšleli jsme spoustu alternativních variant, ale u každé bylo vždy několik komplikací. Párkrát jsme to měli už už na dosah, ale nakonec to z různých důvodů nedopadlo.

Začátkem srpna jsme už byli zoufalí, tak jsme se finálně rozhodli, že uděláme velký kompromis a půjdeme do nějakého nájmu, tak abychom už mohli objednat technologii a začít vařit cca 22.2. 2018 (psali jsme zde). ALE PŘIŠEL ZVRAT.

Vyskytla se možnost koupit objekt, který jsme si přímo vysnili – bývalou pekárnu. Ano, náš pivovar bude zde na adrese Poděbradova 49:

Pivovar LnP

Samotný prostor má hned několik výhod – je to kousíček od náměstí, byl tam potravinářský provoz, je dostatečně prostorný na technologii, skladování sudů, jsou tam chladící místnosti, garáže na auta, venkovní manipulační prostor, prodejna na naše lahvová piva, místnost na přespání pro přespolní kamarády… a zahrádka na nějakou tu „garden party“, kterých jistě vymyslíme dost…

Takže máme fakt radost!

Za pár dnů tam přemístíme všechny naše sudy, lahvovací zařízení atp. a můžeme začít fungovat v nějakém lehčím módu. Vnitřek ještě přeměříme, a co nejdříve objednáme technologii, tak abychom mohli začít vařit.

Letos 1.dubna to bude totiž přesně 60 let, kdy se přestalo v Lomnci pivo vařit nadobro. To klapne!

Bůh dej štěstí!

Tým Lomnického piva